Login
+Follow
Login

Att bo och att vara.

By Lycklig med naturen on 2014.01.25 In Uncategorized

Det här med att bo. Jag slits lite mellan närheten till staden och närheten till naturen. Mest av praktiska anledningar, men också för att jag av någon anledning är rädd att välja fel. Så här funderar jag:

Att bo i eller nära en stad är bekvämt och smidigt. Det finns mängder av utbud ifall rastlösheten infinner sig. Det finns massor av vänner, och ännu fler inom en kort tågresas avstånd. Det finns restauranger, biografer, barer, caféer, affärer, teatrar, konserter, föreningar och många människor att lära känna. Men där finns också stress. Ett stort fokus på karriär. Många måsten som egentligen saknar betydelse. Och ett avstånd till naturen. Oavsett om helgerna så är vikta till aktiviteter i naturen så finns ett avstånd. En känsla av att besöka naturen istället för att leva i den. En känsla jag inte riktigt tycker om.

Att bo i naturen är behagligt. Tyst och lugnt. Det är fantastiskt på många sätt. Men jag är rädd att det blir enformigt. Att jag blir rastlös. Att det inte finns något att göra. Att jag vantrivs och längtar till närheten av vänner. Vänner som bor i staden. Vänner som skrattar och har trevligt på caféer. Vänner som träffas och går på konsert. Som upplever saker tillsammans. Att inte orka, inte ha tid eller råd att ta tåget och åka (en betydligt längre väg) till staden för att uppleva detta. Och att vara beroende av bilen.

DSC_0377_ö copy

Naturligtvis är jag färgad av min uppväxt. Då var jag ofta ensam, hade långt till vänner och var beroende av min pappas välvilja att skjutsa mig dit jag ville åka. Något som inte hände lika ofta som jag önskade. Jag kände mig ofta fastlåst, bunden och tillbakahållen av avstånden, avsaknaden av aktivitetsutbud och, framförallt, alla ortsbors vakande ögon och pratande munnar. I mitt vuxna liv har jag självklart mer frihet och bestämmer själv vart jag vill åka. Jag tjänar egna pengar och har körkort. Det är en fantastisk frihetskänsla som kommer med dessa två faktorer. En frihetskänsla jag inte vill ge upp. En tanke som dyker upp är också ifall jag själv skulle få barn i framtiden. Kommer de att kunna röra sig mer fritt på landet än vad jag kunde göra? Kommer jag att ha större möjlighet att skjutsa till vänner och aktiviteter än vad min pappa hade? Kommer de att känna sig tillbakahållna av bristen på aktivitetsutbud, eller av grannarnas nyfikenhet?

Jag tror egentligen att det kan fungera bra och att upplevelsen inte alls behöver likna min uppväxt. Men samtidigt finns en del praktiska faktorer som påverkar mina tankar. I staden finns jobb. Roliga jobb. Många jobb. På landet är det långt ifrån samma utbud. Men där finns det boende. Billigt boende. Mycket mark. Mycket frihet på ett sätt som staden saknar.

På landet nära en stad är kanske optimalt. Men det är dyrt. Jättedyrt. Framförallt om det ska finnas mark som tillhör gården. Mark att odla på, där djur kan röra sig på stora ytor och känna sig fria, där vänner kan bo när de kommer och hälsar på.

DSC_0292_ö copy

Jag är vanligtvis en människa som förespråkar tankesättet ”testa och se vad som händer”. Och vad är det värsta som kan hända? Varför funderar jag? I hjärtat vet jag ju egentligen vad jag vill. Det handlar bara om att våga och att ta det första steget. Att lita på att jag kommer att skapa ett annorlunda liv på landet. Jag väljer själv min vardag, min glädje, mitt liv, mina aktiviteter. Jag skapar själv min lycka. Jag tror bestämt att om jag väljer att göra det som gör mig glad, kommer mer glädje att komma av sig själv.

Var faller valet? Vad är mest betydelsefullt för mig?

Naturen.

0 Responses to "Att bo och att vara."

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om mig

Drömmande, glad, förhoppningsfull och säker. Vet vart jag vill, men inte hur vägen dit ser ut.

Drömmen är frihet på en gård på landet. Ett liv med närvaro i nuet, grundad i naturen. Ett liv som levs nära hästar, träd och växter. Ett liv som ifrågasätter samhällets normer. Ett liv som levs efter känsla och inte efter krav.

I denna blogg diskuterar jag upplevelser, känslor, svårigheter och framgångar på vägen till drömmen. En väg utan struktur, men en färd med tillit till mitt hjärta och vägledning av naturen.

Taggar Arkiv
+Follow
Kategorier

Login