Login
+Follow
Login

Självhushållning.

By Lycklig med naturen on 2013.12.27 In Uncategorized

Jag har en dröm om ett liv på landet. Ett liv med stor portion självförsörjning av mat. Ett liv där jag kan odla och skörda. Ett liv där min koppling till naturen är tydligare än den är idag. Där jag tillhör naturen, och inte besöker den. Istället för att åka till mitt tjänstemannayrke tidigt på morgonen och komma hem sent på kvällen vill jag kliva upp tidigt på morgonen och gå ut i trädgården. Kanske köra lite yoga innan dagens odlingsaktiviteter börjar.

Men. Jag är uppvuxen på landet och känner till möjligheterna och begränsningarna som finns. Då avskydde jag allt som hade med självhushållning att göra. Jag avskydde att hugga ved för vintern och jag avskydde att sätta potatis för att ha mat under vintern. Istället drömde jag om storstadens aktiviteter. Jag längtade bort till större utbud och frihet. Till fler val av fritidsaktiviteter än tre. Idag bor jag i en stad och jag lever det liv jag längtade efter, men helt plötsligt längtar jag tillbaka till det liv jag är uppvuxen med. Fast med andra förutsättningar och andra signifikanta andra, vilket naturligtvis skapar en annan inställning och upplevelse. Men, det har uppenbarligen skett en intressant svängning i min uppfattning av frihet. Då var det storstaden. Nu är det naturen. Då var det pengar för att köpa hämtmat. Nu är det självhushållning.

DSC_0278_ö copy

Även om jag är medveten om begränsningar och risker med att odla mat själv, så vill jag väldigt gärna göra det. Jag köper ekologiskt och närodlat i så stor utsträckning jag kan, så steget till att odla egen mat själv känns inte så långt. Då kanske jag även börjar uppskatta den mat jag äter istället för att slänga i mig den på fem minuter. Min tanke är att börja småskaligt med något som är lättodlat och lätt att förvara över vintern, så som potatis och morötter. Utmaningen är att odla mat med mer protein, eftersom jag gärna undviker kött. Baljväxter och ärter är givna växter, men jag kan inte så mycket om dem. De får ingå i utökningen av odlingen, i steg två. Sedan kan jag självklart ha ett gäng höns och äta ägg. Det vore trevligt.

Samtidigt vet jag att det tar otroligt mycket tid att odla mat. Tid som inte finns i livet som tjänsteman på heltid. Jag vill inte sluta arbeta för att satsa helhjärtat på odling, det tror jag inte funkar idag och det är inte mitt mål. Jag trivs otroligt bra i mitt tjänstemannayrke, och tror att jag skulle sakna utmaningarna som kommer med ett sådant jobb. Att odla och leva av naturen är mer monotont (om än mindre stressframkallande). Att kombinera ett tjänstemannayrke på halvtid med självhushållning tror jag fungerar bättre, men jag är ändå rädd att det blir för mycket krav och för lite tid. Målet med att leva mitt liv på landet är ju ändå att minska på kraven och att bara vara.

Med andra ord har jag ett pussel kvar att lägga innan detta blir verklighet. Samtidigt är det inget hus på gång än så länge, så det är inget pussel som är bråttom att lägga.

Vad tror ni om självhushållning?

1 Responses to "Självhushållning."

    Comments (1)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om mig

Drömmande, glad, förhoppningsfull och säker. Vet vart jag vill, men inte hur vägen dit ser ut.

Drömmen är frihet på en gård på landet. Ett liv med närvaro i nuet, grundad i naturen. Ett liv som levs nära hästar, träd och växter. Ett liv som ifrågasätter samhällets normer. Ett liv som levs efter känsla och inte efter krav.

I denna blogg diskuterar jag upplevelser, känslor, svårigheter och framgångar på vägen till drömmen. En väg utan struktur, men en färd med tillit till mitt hjärta och vägledning av naturen.

Taggar Arkiv
+Follow
Kategorier

Login