Login
+Follow
Login

Att våga ta plats.

By Lycklig med naturen on 2013.11.24 In Uncategorized

Igår hade jag en trevlig diskussion med två fina människor. Vi pratade bland annat om det här med att vi påverkas av andra människor i vår närhet, ofta utan att vi har någon kontroll över det. Eller, vi glömmer ofta bort att vi kan ha kontroll över det.

Jag har reflekterat över att jag ganska ofta låter andra människor styra över mitt beteende. Jag anpassar mig och beter mig i enlighet med hur jag tror att andra vill att jag ska bete mig. Ett tydligt exempel är när min familj kommer och hälsar på mig. Då ramlar vi direkt in i gamla roller och beter oss på helt ogenomtänkta sätt. Jag, som vanligtvis blir upprörd när män inte lämnar plats till kvinnor i samtal, finner mig i dessa strukturer utan att reflektera över det. Istället bidrar jag till att upprätthålla maktstrukturerna, helt omedvetet.

Efteråt frågar jag alltid mig själv: Varför?! Varför går jag emot mina principer? Varför är jag inte stark nog att kämpa emot? Det handlar naturligtvis om vanor. Om att inte trampa någon på tårna. Om att inte skapa en obekväm situation. Om att situationen bara är tillfällig – de kommer ju snart att åka hem.

Men det spelar egentligen ingen roll. När jag påverkas av min familj på det sättet så hindrar jag förändring. Jag bidrar till vårt orättvisa samhälle där människor behandlas olika på grund av sitt kön. Dessutom blir jag helt utmattad av att anpassa mig. Det tar otroligt mycket av min energi att tassa på tårna och försöka läsa av situationen för att gissa vad som önskas. Det är aldrig någon som talar klarspråk. Det finns hela tiden förväntningar om att jag ska förstå vad som krävs. Förstå hur jag ska bete mig. Jag vill inte umgås på de premisserna. Jag vill ha roligt när jag umgås med människor. Jag vill skratta. Jag vill få energi. Jag vill välja att ge lika mycket energi som jag får.

Det sätt jag hittills hittat för att kämpa emot är att försöka vara i nuet. Att sluta tänka så mycket, och istället lyssna inåt. Ibland blir jag ändå insnurrad i andras världar. Men ofta har jag bättre förutsättningar att stå emot.

DSC_0431_ö copy

Nuet är dock inte alltid så lätt att hitta. Mitt bästa sätt för att hitta det är att sätta mig i naturen. I vårt skapade samhälle finns regler och sociala normer som styr vårt beteende överallt. Men i naturen finns inget sådant. I skogens frihet ges utrymme att släppa alla krav och förväntningar för att enbart fokusera på det som sker just nu. I det tillståndet upplever jag att vi kan hämta kraft och energi till att stå emot andras snurrande världar. Till att lyssna på oss själva. Till att våga stå på oss och ta den plats vi behöver.

Detta är ytterligare en anledning till att vistas mer i naturen. Till att göra naturen till en självklar del av livet.

Jag vill avsluta med att säga att naturligtvis inte är en dålig egenskap att kunna anpassa sig efter andra människor och att kunna läsa av förväntningar i olika situationer. Det kommer till stor användning i många situationer. Men det är en egenskap som kräver medvetenhet och kontroll för den inte ska styra livet. Och det kräver mycket övning. Jag tror många människor, precis som jag själv, behöver öva på detta. Öva på att ta plats. På att vara sig själv och vara trygg i det. På att stå för sina åsikter. Öva på att vara bekväm med att skapa en obekväm stämning för att något kändes fel.

0 Responses to "Att våga ta plats."

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om mig

Drömmande, glad, förhoppningsfull och säker. Vet vart jag vill, men inte hur vägen dit ser ut.

Drömmen är frihet på en gård på landet. Ett liv med närvaro i nuet, grundad i naturen. Ett liv som levs nära hästar, träd och växter. Ett liv som ifrågasätter samhällets normer. Ett liv som levs efter känsla och inte efter krav.

I denna blogg diskuterar jag upplevelser, känslor, svårigheter och framgångar på vägen till drömmen. En väg utan struktur, men en färd med tillit till mitt hjärta och vägledning av naturen.

Taggar Arkiv
+Follow
Kategorier

Login