Login
+Follow
Login

Lärdomar från naturen.

By Lycklig med naturen on 2013.11.02 In Uncategorized

Min senaste reflektion är att naturen alltid har någon lärdom att dela med sig av. För att ta del av dem behöver vi bara vara observanta och lyssna på vad naturen säger. Eller bara och bara. Ofta är det väldigt svårt att göra det, särskilt om vi bor i en stad och inte har möjlighet att vara ute i naturen så ofta som vi vill. Idag är vi dessutom väldigt upptagna med våra arbeten. Arbeten som ofta sker på ett kontor och ytterligare avgränsar oss från naturen.

Ett sätt jag har hittat tillbaka till naturen på är genom att umgås med en häst. Hästar har en fantastisk förmåga att interagera med oss människor på ett okomplicerat och naturligt sätt. Bland hästar finns inga krav, villkor eller dolda motiv. De accepterar oss för de vi är. De dömer aldrig vårt beteende. De tycker inte att någon är bättre eller sämre än någon annan. För dem finns en existens, ingen värdering.

Det fina med hästar är att de reagerar på vårt beteende och våra känslor. De speglar oftast allt vi människor gör och utstrålar. Om jag arbetar med hästen samtidigt som jag tänker på annat, kommer även hon att tappa koncentrationen. Om jag har haft en dålig dag på jobbet och närmar mig hästen med en irriterad och aggressiv känsla i kroppen, kommer hon inte att låta sig fångas i hagen. Om jag är rädd för hästen kommer hon också att bli rädd och spänd.

Om jag istället närmar mig hästen med kärlek i kroppen, blir hon nyfiken och observant. Om jag dessutom lyckas behålla en närvaro i nuet medan jag arbetar med henne kan en fantastisk kommunikation uppstå mellan oss. En kommunikation där hästen, fri att gå sin väg när som helst, istället lyhört följer varje steg jag tar och lyssnar till minsta lilla signal jag skickar ut. Tiden och hela världen stannar av, och det är bara jag och hästen som existerar. Då är jag lycklig. Då är jag ett med naturens krafter.

Genom att umgås med hästen har jag lärt mig flera saker, varav en är betydelsen av att vara närvarande i nuet. Ett sätt att vara som jag mer än gärna vill integrera i min allt för stressiga vardag. Den känslan som ibland uppstår tillsammans med hästen vill jag sträva efter i allt jag gör. Känslan där allt hänger samman, där allt är del av samma helhet.

Innan jag kommer dit har jag några punkter att arbeta med. Och även här får jag hjälp av hästen. Det enda jag behöver göra är att vara uppmärksam och lyssna på henne. Det allra första jag fick lära mig var exempelvis att jag har ett stort kontrollbehov. Ett kontrollbehov jag hade lurat mig själv att jag arbetat bort. Det uppdagades rätt snabbt tillsammans med hästen. Hon valde helt enkelt att inte göra som jag ville att hon skulle göra. Min reaktion blev irritation och ilska, vilket naturligtvis resulterade i att hon i ännu mindre utsträckning gjorde som jag ville.

Att bli arg är en helt oanvändbar reaktion eftersom hästen inte kommer att låta sig kontrolleras bara för att jag blir arg. Kontroll är något som bara ”fungerar” och accepteras i människans värld.  Hästar är stora djur som sällan låter sig kontrolleras av en liten människa som står och hoppar på stället av frustration. Så länge inte människan bestämmer sig för att göra den illa såklart (något som tyvärr händer alldeles för ofta). Om jag blir arg försvinner bara hästens intresse av att umgås med mig.

För att motverka detta, och släppa på den kontroll jag uppenbarligen har ett behov av, så umgås jag sedan den dagen endast med hästen under fria former. Vi arbetar helt utan rep och snören. Om hästen inte vill umgås med mig så ska den vara fri att enkelt visa det genom att gå sin väg. Ytterligare en förändring jag försöker göra är att be hästen att göra saker istället för att kräva det. Kontroll och tvång är inget som existerar i naturen, det är en människosjukdom.

0 Responses to "Lärdomar från naturen."

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om mig

Drömmande, glad, förhoppningsfull och säker. Vet vart jag vill, men inte hur vägen dit ser ut.

Drömmen är frihet på en gård på landet. Ett liv med närvaro i nuet, grundad i naturen. Ett liv som levs nära hästar, träd och växter. Ett liv som ifrågasätter samhällets normer. Ett liv som levs efter känsla och inte efter krav.

I denna blogg diskuterar jag upplevelser, känslor, svårigheter och framgångar på vägen till drömmen. En väg utan struktur, men en färd med tillit till mitt hjärta och vägledning av naturen.

Taggar Arkiv
+Follow
Kategorier

Login